Dajjal di Negeri-negeri Tertangga (Lautan Syaitan)


Dalam buku tulisan Muhammad Isa Dawud (MID) yang bertajuk Dajjal Akan Muncul Dari Kerajaan Jin di Segitiga Bermuda, perihal Dajjal atau Samirah telah dikemukakan dengan hujah yang begitu dramatik sekali. Huraian, fakta dan hujah MID dalam bahagian asal usul Dajjal amat baik sekali dan terdapat banyak fakta-fakta terbaru yang dikemukakan. Antara fakta yang paling besar hikmahnya ialah cerita Samiri membina patung anak lembu. Dahulunya kita semua kurang ambil kisah tentang kisah Samiri, kita cuba mengetahuinya sebagai penyesat Bani Israel. Tetapi kini, rahsia penonjolan nama Samiri dalam Al-Quran sudah TERBONGKAR, Samiri adalah ad-Dajjal dan Dajjal adalah Samiri. Cuma nama Dajjal adalah sebagai gelaran dan Samiri adalah nama sebenar. 

Pada Bab 1, buku ini menampilkan tajuk Dajjal : Kelahiran, Pertumbuhan dan Kehidupan Khasnya Yang Membentang Luas. MID semasa memulakan bab ini berkali-kali memperingati para pembaca akan kesan pendedahannya itu.

Beliau sedar bahawa apa yang didedahkan akan memporak-perandakan pemikiran-pemikiran jumud sesetengah umat Islam tentang Dajjal. Beliau juga sedar bahawa pendedahan yang bakal dilakukan akan menimbulkan kesangsian yang mendalam. Namun semua penjelasan itu mungkin sedikit mententeramkan keadaan apabila ada bukti-bukti bertulis dari manuskrip-manuskrip kuno yang telah dibuat kajian.

Bab ini mendedahkan sejarah jelas akan hadith yang bermaksud berikut: 
“Ayah dan ibu Dajjal itu melalui perkahwinan selama tiga puluh tahun tanpa melahirkan seorang anak pun. Kemudian lahirlah dari mereka seorang anak laki-laki yang buta sebelah matanya. Ia menjadi seorang yang paling merbahaya dan paling sedikit manfaatnya, kedua matanya tertidur tetapi hatinya tetap terjaga.”
(Riwayat Imam Ahmad)
Daripada hadith di atas Muhammad Isa Dawud (MID) menjelaskan secara terperinci akan keluarga Dajjal yang berasal dari kampung bernama Samirah di Palestin. Kampung ini kemudian harinya akan menjadi pusat pemerintahan empayar Islam pada zaman Nabi Daud dan Nabi Sulaiman a.s.

Dalam pendedahan itu, MID mengisahkan kelahiran Dajjal bermula dari bagaimana benih ibu dan bapanya bercantum. Menurut MID, ibu bapa Dajjal adalah dari baka anak luar nikah yang lahir dari kesedudukan haram sesama mahram.
Mereka berdua juga penyembah patung lembu yang ketika itu agama berhala bagi bangsa Yahudi di Palestin sebelum kelahiran Musa. Ibu bapa Dajjal telah melakukan penyembahan dan berdoa kepada patung lembu mereka untuk mendapatkan anak.

Setelah 30 tahun maka lahirlah seorang anak yang diberi nama Samiri. Nama itu diberi sempena nama kota Samirah tempat tinggal mereka.

Setelah sampai beberapa ketika, Allah menurunkan bala ke atas penduduk kampung itu. Semua penduduknya yang engkar ajaran Nabi Ibrahim telah dimusnahkan oleh para malaikat.

Namun demikian, Allah mengarahkan Jibril a.s. menyelamatkan anak kecil bernama Samiri dan diletakkannya di sebuah pulau terpencil di laut Syam. Di pulau itu, seekor binatang besar bernama Al-Jasasah bersama Jibril memelihara Samiri atas arahan Allah SWT. Samiri tinggal di pulau itu dan belajar ilmu-ilmu Tauhid dari AL-Jasasah. Kisah binatang itu ada dijelaskan dalam sebuah hadith yang mengisahkan Tamim Ad-Dhari terdampar di sebuah pulau dan berjumpa binatang berbulu.

Sehingga suatu waktu, Samiri keluar merantau ke luar dari pulau dengan menumpang sebuah kapal yang kebetulan berlabuh di pulau itu. Maka sejak itu, Samiri mula mengenal masyarakat dunia.

Seratus tahun selepas itu, maka lahirlah Nabi Musa di Mesir. Samiri berangkat ke Mesir kerana terdengar kehebatan Firaun dan dakwah Nabi Musa. Samiri yang buta sebelah itu bekerja sebagai khadam di sana. Dia melihat segala perkara yang berlaku di Mesir.
Hatta dia juga mengikut bersama pengikut-pengikut Nabi Musa lari ke Laut Nil untuk menyelamatkan diri dari kejaran tentera Firaun. Nabi Musa juga tidak tahu bahawa salah seorang pengikut yang menyertai rombongan mereka itu ialah Samiri.

Semasa Nabi Musa meninggalkan Bani Israel bersama Nabi Harun, maka disitulah terjadinya suatu peristiwa berpaling tadah kaum Bani Israel. Samiri telah mempengaruhi Bani Israel agar kembali menyembah berhala dengan membina patung lembu betina. Kisah ini telah pun dicatatkan dalam al-Quran surah Ibrahim. 
Menurut Muhammad Isa Dawud, Dajjal melewati pelbagai negeri yang mempunyai sempadan pantai dan laut. Perjalanan Dajjal merentasi pelbagai negeri ini adalah untuk mencari penduduk-penduduk yang dirasakan boleh menerimanya sebagai Tuhan atau setidak-tidaknya Anak Tuhan. Itulah nafsu tertinggi bagi dirinya dalam mencari kepuasan di dunia yang telah ia kembarai sejak sekian lama.

Bab 3 dalam buku ini juga menyentuh mengenai Dajjal yang telah menemui suatu kaum yang dirasakan nya mampu bagi ia menyamar diri sebagai tuhan mereka. Kaum ini ditemui olehnya di sebuah daerah di Amerika Selatan.
Namun begitu, ia masih tidak puas. Dajjal mahu kekuasaannya dianggap sebagai tuhan lebih hebat dari Firaun yang pernah dilihatnya. Maka Dajjal meneruskan perlajanan ke seluruh kawasan khususnya di pantai Miami sekitar abad ke-8 M. Ideologi penyembahan dirinya sebagai tuhan disebar seluas-luasnya. Penduduk amat percaya kerana kebijaksanaan dan ilmu yang dimilikinya.
Salah satu perkara penting dalam bab ini ialah ia menjelaskan tentang berlakunya penemuan Dajjal terhadap kawasan Segitiga Bermuda yang didiami oleh Iblis. Menurut Muhammad Isa Dawud, di sinilah bermulanya semua perencanaan konspirasi seluruh dunia.

Dalam Bab 3 yang bertajuk Benteng Dajjal Di Segitiga Bermuda Dan Masalah Mesir, MID memulakan penulisannya dengan al-Baqarah, yang bermaksud; bicaranya dengan memetik ayat 30 dari surah 
“Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat: Sesungguhnya Aku akan menjadikan seorang khalifah di (muka) bumi,”
Muhammad Isa Dawud cuba menyimpulkan mengapa Dajjal memilih Segitiga Bermuda?. Pada penyelidikan beliau, Dajjal memilih menetap di air kerana Dajjal sudah mahir akan selok-belok air sejak sekian lamanya. Tambahan pula, si laknat itu memang tinggal dan membesar di pulau kecil yang jauh terpencil dari tanah besar.
Dajjal dilihat berjaya membina satu penempatan khusus olehnya walaupun tempat yang dipilih itu sudah pun dipelopori oleh Iblis laknatullah. Muhammad Isa Dawud percaya Dajjal membina penempatan yang penuh saintifik diluar jangkaan kemampuan pemikiran manusia. Proses pembinaan itu menurutnya telah dibantu oleh jin dan syaitan sendiri. Menurut beberapa manuskrip kuno Yahudi, yang masih disimpan terun-temurun oleh beberapa buah keluarga Yahudi, ketika berlakunya kejaran Firaun dan tenteranya keatas pengikut-pengikut Nabi Musa as, Samiri yang turut sama berada dalam kumpulan itu telah terlihat 'lukisan-lukisan aneh' yang berada didalam Laut Nil. Lukisan-lukisan aneh itu dipercayai sebagai lukisan peninggalan bangsa-bangsa jin yang telah dimusnahkan sebelum wujudnya manusia di muka bumi ini. Bermula dari situlah, Dajjal sudah mengenali suatu bangsa yang mampu memberinya bantuan yang tidak mampu diberi oleh manusia biasa.

Namun ada sesuatu yang menarik tentang pandangan MID mengenai proses bantuan dari jin dan syaitan ini. Menurutnya, sejauh mana pun pertolongan yang diberi oleh syaitan dan jin, ‘pertolongan’ itu tidak mungkin ‘melampaui’ permohonan Nabi Sulaiman a.s. Apakah permohonan Nabi Sulaiman a.s. itu?

Permohonan baginda dinyatakan secara jelas dalam al-Quran surah as-Shod, ayat 35.
“Wahai Tuhanku, ampunilah aku, berilah aku kerajaan (kekuasaan) yang tidak layak (dimiliki) seseorang sesudahku …”

bersambung...
Share this article :
 

+ ulasan + 8 ulasan

6 March 2011 at 19:29

Salam..artikel ni mmg hebat. Sy dah copy yg part 1. Ramai yg baca. Thanks :)

punk5
8 March 2011 at 14:11

Salam.
artikel yg menarik. saya terfikir,kisah hidup dajjal ini seakan ada sedikit keselarian,persamaan jalan cerita "lost".apa pendapat tuan?

11 March 2011 at 13:10

Zharif Alimin~ TQ, rsnya blog anda lbh hebat:)

Punk5~ Waalaikumussalam, Storyline Lost yg b'kisarkan ttg skmpulan manusia yg tdmpr di sbh pulau itu? Bg sy tidak...

12 March 2011 at 03:49

salam,.penulisan MID agak menarik jika dibaca, namun pada pendapat sy, merujuk pada pada bukunya sendiri, diberitahu bahawa "kawan" beliau dari alam sana yang menceritakan / memberitahu keadaan dan situasi dikaw. segitiga, siapakah "kawan" nya itu?, kalau tak silap saya yusof namanyer. dalam sebuah hadith ada mangatakan, sebaik2 jin itu adalah sejahat2 manusia..
... sekadar persoalan..

12 March 2011 at 14:54

Que Har

Waalaikumussalam,

"Sebaik-baik jin adalah sejahat-jahat manusia"

Kita perlu ingat juga bhw jin itu msh ad yang Islam. Namun pernyataan di atas tdk dinafikan sama sekali.

Cuba kita renungkan, dikalangan kita manusia juga, jika yg beragama Islam, masih ada yang 'tidak baik' cthnya membuang bayi, membunuh sesama Islam, talibarut Yahudi dll

Jika ssorg itu beragama Yahudi, Kristian, Hindu mahupun Buddha ia tidak akan menjamin ssorg itu baik ataupun jahat.

Kesimpulannya, stp perkara itu pasti ada baik buruknya.

Wallahualam..

Anonymous
7 November 2011 at 10:11

Asslmualaikum.. Tahniah sya ucapkan utk admin dlm memaparkan teori sebenar identiti dajjal ini kerana sudah lama saya mencari jawapan asal usul dajjal yg sdh sekian lama hidup. Saya ingin berkongsi mengenai filim The 10 Comandment untuk memberi gambaran lebih jelas, peristiwa ketika Nabi Musa A.S menyebrang laut Nil Samiri pun turut sama merentesi laut yg dibelah oleh Nabi Musa AS dan ketika itu saya baru teringat tentang Samiri yg terhenti dari kejaran kerana melihat banyak gambaran di dasar laut dan kalu tak silap saya Samiri ada memetik sesuatu dari dasar laut itu. Kisah yg di filim olih Cecil B. DeMile ini bertepatan dengan kajian admin, hanya pembuat filim ini tidak sedar fakta yg di selitkan didalam filim ini dapat menambah ilham kepada kita bgi yg mencari ilmu Allah. Wasslm.

8 November 2011 at 23:22

Anon 7 Nov:

Waalaikumussalam, jika ada masa terluang sy akan ulas berkenaan tempat munculnya Dajjal yg dibincangkan oleh Muhammad Isa Dawud Abu Fatiah Al-Adnani.

- Kupasan MID lebih kepada mistik.
- Manakala Abu Fatiah Al-Adnani pula mengupas isu ini dari sumber2 Islam spt hadith2 Nabi SAW.

Anonymous
17 November 2011 at 02:10

Salam..
Berkenaan Hadith yg mengatakan sebaik-baik Jin adalah sejahat-jahat manusia,sy menasihatkan bahawa saudara harus meneliti ianya hadith ataupun ckp org2 tua krn tidak dpt dinyatakan Sanadnya dan atas apakah ianya berdiri..Ulama yg mahir dlm persoalan Jin dan alam Ghaib sendiri menafikan tentang kenyataan ini..
Sedangkan ada jin yang lebih Soleh dari manusia spt mana Saidi Qowi-Qowi yg tercatat dlm Al-Quran dimana ianya merupakan Wali Qutb para2 Jin Mukmin dan jika saudara mendalami rawatan Islam,Ada dikalangan Jin yg merasuk manusia telah diislamkan oleh para perawat utk mengeluarkannya dari tubuh manusia yg dirasuk itu..Lalu kemanakah Jin2 ini dihantar?
Saudara akan terkejut jika saudara mengetahui bahawa Jin2 yg telah diislamkan ini akan diambil oleh Wali Qutb Para2 Jin utk ditarbiyahkan di Makkah..
Maka dari pandapat ulama,hanya org2 melayu sahaja yg mengatakan sebaik-baik jin adalah sejahat2 manusia dan ianya adalah suatu kekeliruan krn yg sebenarnya Syaitan dikalangan manusia adalah lbh jahat dari Syaitan2 dikalangan Jin krn mereka menghasut manusia secara terang2an..
Ingat peristiwa mesyuarat tentang rancangan pembesar Quraisy utk membunuh Nabi Muhammad yg dihadiri oleh Iblis..
Dlm keadaan Iblis tidak dpt memikirkan kaedah terbaik,muncul Abu Lahab dgn mencdangkan supaya semua panglima wakil setiap Kabilah menikam serentak pd tubuh Rasulullah lalu darah Rasulullah berselerakan kpd seluruh kabilah supaya Kabilah Bani Hasyim yg belum Islam dan yg bersimpati dgn Rasulullah s.a.w tidak akan berani mambalas dendam..
Lalu Iblis bangun dan mengatakan "Itulah pendapat yg paling benar"..
Inlah Hujjah sy utk mengatakan bahawa Syaitan dikalangan Manusia lbh Jahat dari Syaitan dikalangan Jin..

Post a Comment
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MacJay.Net - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger