Kemunculan Malaikat Yang Membantu Pejuang Chechnya

Dalam berjihad di jalan Allah SWT, kejadian pelik dan aneh seringkali berlaku. Kejadian seperti ini sudah pun dirakam oleh Allah swt dalam al-Quran sejak 1,400 tahun yang lampau. Peristiwa di Badar {1} dan semasa di Perang Hunain menyaksikan segerombolan bantuan malaikat turun membantu Rasulullah saw dan para sahabat di medan perang. Kejadian aneh ini disaksikan sendiri oleh para sahabat dan terdapat kesaksian mereka terkandung dalam hadis sahih Bukhari dan Muslim.

Tiada yang mampu dikatakan selain daripada memanjatkan kesyukuran kepada Allah swt dan laungan takbir. Kejadian bantuan daripada tentera Allah ini turut sama berlaku di beberapa tempat terpilih seperti yang diberitakan berlaku di pergunungan Chenchya.

Inilah keistimewaan yang Allah swt berikan kepada pejuang-pejuang yang sentiasa meletakkan agama Allah di tempat paling atas berbanding perkara-perkara lain. Tiada sebab untuk Allah swt tidak memberi pertolongan sekiranya hal sedemikian memberi kemenangan kepada Islam. Maha Suci Allah Yang Maha Pemberi Pertolongan.

Ikutilah penceritaan daripada seorang Mujahiddin yang menjadi saksi kepada kejadian aneh ini. Moga Allah swt melimpat gandakan pahala kepada mereka dan menempatkan mereka di syurga yang telah dijanjikan. 

Kesaksian Para Malaikat Memberi Bantuan 

Kami berperang dalam satu batalion bersama komandan operasi, dan selama perjalanan kembali dari Grozny menuju ke sebuah gunung tiba-tiba muncul jet pejuang Rusia yang menerjunkan ratusan tentaranya. Kami mulai bersiap siaga. Pada waktu itu kami dalam keadaan berkaki ayam pada malam yang gelap gelita serta di atas tanah yang dipenuhi salji.
Tentara-tentera Rusia tersebut mendarat di atas gunung sedangkan kami berada dibawahnya. Hal ini membuat sudut pandangan kami menjadi tidak jelas, sedangkan bagi pihak mereka sangat jelas. Oleh sebab posisi mereka yang berada di atas kami menyebabkan kami tiada tempat untuk berlindung.

Tapi tiba-tiba mereka diliputi kekacauan dan ketakutan dan mereka pun mulai menembak. Dan aku bersumpah atas nama Allah, kami melihat mereka menembak ke atas, padahal posisi kami di bawah.
 Komander Khattab

Kemudian keadaan tiba-tiba berubah menjadi tenang dan hening. Kami pun menunggu hingga setengah jam. Komandan Khattab berkata,
“Saya ingin beberapa orang untuk mendaki gunung bagi mengetahui apa yang sedang terjadi dan mengapa mereka menghentikan tembakan”.

Seluruh mujahidin mengangkat tangannya. Maka komandan Khattab hanya memilih tujuh mujahiddin untuk mendaki ke atas. Setelah satu jam menunggu, kami mendengar tujuh mujahiddin yang ditugaskan untuk menyiasat melaungkan takbir di atas gunung. Laungan takbir tersebut memecahkan kesunyian malam. 

Laungan Takbir 

Dengan rasa ingin tahu kami pun mendapatkan mereka. Sampai di atas gunung, segera kami bertanya kejadian sebenarnya. Sesaat kemudian seluruh Mujahidin bertakbir. Ternyata kami menemukan kejadian yang mengejutkan, ratusan tentara Rusia telah terpenggal.

Melihat keadaan tentara-tentara Rusia tersebut, kami beranggapan mayat mereka dipenggal dengan pedang yang begitu tajam, atau paling tidak mungkin dengan gergaji elektrik. Kami yakin tidak mungkin seorang manusia mampu melakukannya. Tambahan pula, tentera Russia terkenal dengan kecekapan dan kemahiran mereka dalam selok-belok peperangan.

Satu lagi kejadian aneh di mana senjata api mereka iaitu Kalashinkov masih tergengam di tangan mereka dan tidak sedikitpun mengalami kerosakan. Pisau-pisau dan senjata mereka yang lain pun masih lagi elok.

Jumlah tentara Rusia yang terpenggal ada sekitar ratusan orang. Melihat kepada hal sedemikian, kami menyedari bahawa sesungguhya Allah telah mengirim para malaikat-Nya untuk menolong kami. {2}

Allahuakbar. Dengan kisah ini diharapkan agar kita semua dapat menerima pengajaran bahawa Allah sentiasa disisi kita dan pastinya akan memberikan bantuan tatkala kita memerlukan. Marilah kita sama-sama mendoakan kejayaan kepada saudara kita yakni para pejuang Hamas dan orang-orang awam di Gaza sana.

[via]
_______________________________________
2. Dipetik daripada buku “Karamah Mujahidin dari Masa ke Masa” oleh Abu Muhammad

Share this article :
 

+ ulasan + 8 ulasan

Anonymous
14 February 2013 at 00:37

CHECHNYA... Sejarah asal Chechnya adalah sebuah negara Islam, tetapi dibawah takluk jajahan Soviet Russia. Dari segi geografinya Chechnya hanyalah sebuah negara kerdil, yg tersepit ditengah2, bersempadan dgn Georgia dan Azerbaijan. Warga Islam Chechnya berjuang menuntut kemerdekaan, namun ditentang oleh Soviet Russia. Ada dikhabarkan kebanyakan pejuang2 Islam Chechen itu adalah pengamal2 jalan Ilmu Kebatinan secara bertareqat. Mampukah mereka yg kerdil dgn jumlah pejuang nan sedikit itu bisa mengalahkan penjajah yg besar lagi ramei bala tenteranya serta lengkap senjata perangnya..??

Namun apa yg difahamkan semangat juang pejuang2 Islam Chechen memang cukup kental. Ada terbaca jika jumlah mereka ada 2 juta orang, nescaya mereka mampu mengalahkan satu Soviet Russia. Dimana ada perjuangan disitu ada kemenangan dan kejayaan. Dimana ada keikhlasan berjihad karna Agama Allah dan membebaskan tanah tumpah darah dari dijajah, Insya'Allah disitu ada pertolongan Allah. Maka tidak mustahil kalo bantuan Allah itu didatangkan berupa tentera ghaib dari Para Malaikat. Seperti juga dlm Peristiwa 13 Mei, Allah utuskan bantuan ghaib berupa kedatangan para Wali Jin dan Khalifah2 Perang, dgn senjata perang yg misteri berbentuk Parang Terbang... Allahu'alam....

11 June 2013 at 23:22

allahu akbar.. ya allah jngn jdi kami sperti orang2 trdahulu yg tetap tidak briman

30 May 2014 at 02:17

Alhamdulillah ya alloh, lindungilah saudara2 kami ya alloh amiiin

27 July 2014 at 21:15

Pedang 13may masih wujud bila perlu

27 July 2014 at 21:18

Jika orang Islam zalim, pedang tidak berfungsi

20 March 2015 at 02:46

Beriman lah dengan -KUN FAYA KUN-. saya tidak setuju dengan kenyataan bahawa manusia yang menyebabkan kemenangan, sebab tanpa izin dan rahmat Allah swt tidak akan menang keatas musuh. Contohnya orang mengaitkan peristiwa 13 may menang sebab parang terbang dan lain lain (dari makhluk). Sedangkan ia semua dengan izin Allah. Bukan sebab parang terbang sg manik dan lain lain..

4 June 2015 at 14:55

sokong kenyataan hanafiah, semua atas izin Allah swt

Post a Comment
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MacJay.Net - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger