Empayar Islam Turki Uthmaniyah yang dilaknat

Sejarah yang dibaca oleh kita tidak menghuraikan dengan teliti faktor utama yang mengakibatkan kejatuhan empayar Turki Uthmaniyah. Fakta yang sering dikaitkan dengan sejarah Turki Uthmaniyah ialah penaklukan Konstantinople dan pentadbiran diktator Yahudi, Mustapa Kamal Atarturk. Sedangkan, dalam agenda untuk menjatuhkan Turki Uthmaniyah, Mustapa Kamal hanya berfungsi sebagai pemuka hadapan yang menggepalai pentadbiran moden selepas era Uthmaniyah. Dalam erti kata lain, kedatangannya adalah selepas WW1 yakni selepas kejatuhan ekonomi Turki Uthmaniyah. Kejatuhan sebenar Turki Uthmaniyah bukanlah disebabkan oleh faktor Mustapa Kamal Atarturk tetapi adalah disebabkan oleh ekonomi dan sistem bank.

Tahukah anda ?!

Dalam buku Historic Crities of the Islamic World, karangan Clifford Edmond (2007) menyebut bahawa kerajaan Turki Uthmaniyah telah menjalinkan hubungan kewangan dengan satu keluarga elit Yahudi dalam urusan perbankan, iaitu keluarga Alvaro Mendez dari Sepanyol. Bank kepunyaan Mendes ini telah menaja banyak projek kerajaan Turki Uthmaniyah sejak 1588.

Edhem Eldem yakni seorang pensyarah Turki dari Universiti Bogazici, menyebut bahawa idea memodenkan empayar Turki melalui pinjaman kewangan datang dari desakan Gerakan Tanzimat pimpinan Mustapa Rashid Pasha, Ali Pasha, Fuad Pasha, Ahmet Pasha dan Midhat Pasha. Kesemua mereka dipercayai ahli birokrat berpendidikan Inggeris. Keturunan 'Pasha' ketika Turki Uthmaniyah berada dibawah kekuasaan Raja sebaik-baik Raja yakni Sultan Mehmet, pernah memainkan peranan penting untuk menakluk Konstantinople. Namun, ia berbeza sekali dengan Pasha didalam Gerakan Tanzimat.

Idea pemodenan yang dibawa oleh Gerakan Tanzimat ini telah berjaya mempengaruhi Sultan Mahmud II dan Sultan Abdul Mecid. Gerakan ini membawa slogan retorik perubahan baru iaitu kerajaan Turki pada masa hadapan adalah sebuah kerajaan yang mampu menyatupadukan orang Muslim dan bukan Muslim, orang Turki, Greek, Armenia, Yahudi, Kurdis dan Arab.

Khalifah Turki Uthmaniyah pada ketika itu merasakan pemodenan tanpa mengira bangsa seperti slogan ini adalah sesuatu yang boleh menaikkan kehebatan kerajaan Turki Uthmaniyah. Akibat terpesona dengan idea-idea kumpulan muslihat Ali Pasha, maka semua cadangan telah digunapakai.
Rasulullah s.a.w. melaknat pemakan, pemberi, saksi dan penulis riba sebagaimana dalam sebuah hadis sahih, Jabir melaporkan bahawa: “Rasulullah s.a.w melaknat orang yang memakan riba, memberi (membayar) riba, kedua- dua saksi dan penulisnya, dan baginda bersabda, golongan ini semuanya adalah sama”. (Muslim).
Pada 1854, khalifah Turki Uthmaniyah telah melakukan satulangkah yang paling tidak bermoral yang sekaligus telah melanggar syariat yang melarang urusniaga riba. Kerajaan Uthmaniyah secara rasminya telah membuat pinjaman sebanyak 3 juta pound sterling yang diurus syarikat Dent, Palmers & Co. Kemudian, pada 1855, pinjaman yang dibuat oleh kerajaan Turki bertambah lagi sebanyak 5 juta pound sterling dan kali ini ia diruskan pula oleh bank Rothschild yang berpusat di London.
“Hai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah dan tinggalkanlah sisa-sisa riba (yang belum dipungut) jika kamu orang yang beriman. Maka jika kamu tidak mengerjakan (meninggal sisa-sisa riba), maka ketahuilah bahawa Allah dan Rasul-Nya memerangimu…” (al-Baqarah, 2: 278-279).
Kerajaan Islam Turki Uthmaniyah yang berpegang kepada hukum syarak telah melakukan kesilapan pada 1854 dengan menerima pakai sistem riba. Pinjaman berjumlah 8 juta pound sterling itu mewajipkan kerajaan Turki Uthmaniyah membayar bunga sebanyak 10 peratus dalam tempoh setahun. Dengan ini, wajarlah Allah SWT memberikan bala dengan menjatuhkan empayar Islam Turki Uthmaniyah yang telah ingkar dengan ajaran Islam, ditangan diktator Yahudi (juga ahli Freemason) Mustapa Kamal Atarturk pada 1922.

Berikut adalah senarai pinjaman yang dibuat oleh kerajaan Turki kepada bank Rothschild di London:
  1. 1854 - 3000000 pound sterling. Bunga 6%.
  2. 1855 - 8000000 pound sterling. Bunga 4%.
  3. 1858 - 5000000 pound sterling. Bunga 6%.
  4. 1862 - 8000000 pound sterling. Bunga 6%.
  5. 1863 - 8000000 pound sterling. Bunga 2%.
  6. 1865 - 6000000 pound sterling. Bunga 6%.
(Sumber: Edhem Eldem, 2005, Ottoman Financial Integration with Europe. Foreign Loans, the Ottoman Bank and the Ottoman Public Debt.) 

Senarai diatas hanyalah sebahagian daripada pinjaman yang dibuat oleh kerajaan Turki Uthmaniyah. Hakikatnya, pinjaman berjumlah beratus-ratus juta pound terus-menerus dilakukan oleh kerajaan khalifah (hasil desakan ejen-ejen Yahudi didalam pentadbiran Turki) sejak 1854. Pinjaman ini berlaku sehinggalah pada tahun 1914, dan dianggarkan sebanyak lebih 30 pinjaman telah dilakukan. Jumlah ini sebenarnya sudah cukup membuatkan Turki Uthmaniyah jatuh bankrap sebelum WW1.

Sehingga kini, walaupun Turki sudah berubah kepimpinan daripada sekular kepada pro-Islamik, namun ekonominya tetap dipegang oleh Yahudi menerusi sistem riba yang mula digunapakai oleh khalifah Islam sejak zaman Uthmaniyah lagi.

Share this article :
 
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MacJay.Net - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger